Gotlands Ginfabrik
globe-black

Destilleriet

HANTVERKSMÄSSIGT TILLVERKAD GIN FRÅN GOTLAND​

Drycker

från Stafva gård

THE ART OF GIN

Vår Dry Gin har inspirerats av den gotländska unika miljön, den karga men ändå prunkande naturen och kraften av hav och vind. Kryddsättningen är en kombination av lokala örter såsom backtimjan, rosmarin och myskmadra som möts upp med blodapelsin, en hetta från pepparrot och en blommighet från lavendel. Smakerna binds samman av ett subtilt inslag av salt blåstång och det mineralrika gotländska vattnet.

Ginet är hantverksmässigt producerad på Stafva gård med anor från 1200-talet.

Alla våra produkter är glutenfria.

the art of gin

Distinktivt oemotståndlig

Vår ambition är att skapa välbalanserade drycker med eleganta och potenta smaker som utmärker sig.  Det ska alltid finnas en viss komplexitet och varje produkt ska ha höga rena smaker. Vår förhoppning är att vår kärlek till hantverket och Gotlands unika miljö ska gå att återfinna i varje droppe.

Utsökta ingredienser

Vi väljer noggrant ut de finaste ingredienserna av högsta kvalitet från vårt närområde. Varje liten delkomponent är viktig för helheten ska hålla yttersta klass, och för att säkerställa en unik och exklusiv smakupplevelse som få kan matcha.

Hantverk

Flaska för flaska, etikett för etikett. Det mesta görs för hand, men för oss är består hantverket av så mycket mer. Det handlar om processerna att sätta recept, förfina smaker, besöka lokala odlare, plocka nypon en regnig höstdag, vattna vår egenodlade myskmadra och lavendel, designa flaskor och etiketter, men framför allt att låta nyfikenheten få utrymme och att ta sig tid att dofta och smaka.

SMAKFABRIKEN

Ett hantverk för smakens skull

cirkulärt tänkande

Flaskan

Precis som ön Gotland är en mosaik av historisk rikedom och naturlig skönhet, är denna vågiga glasflaska, med sina otaliga bubblor, ett bevis på elementens konstnärskap. Den står inte bara som en behållare, utan som en poetisk gestaltning av öns själ, en mikrokosmos av bestående berättelser, allt fångat inom glasets och luftens slingrande dans. Känn dig fri att omfamna elegans och miljömedvetenhet med vår vackert designade glasflaska. Återanvändbar, hållbar och utsökt designad, det är inte bara en flaska – det är ett budskap.

Naturliga ingredienser

Våra Smaksättare

Enbär

Är det självklara hjärtat och grunden i vårt gin. I början använde vi bara gotländska men har med ökat volym behövt stödköpa i enbär med snarlik karaktär. Enbär har faktiskt använts på Gotland i den lokala och gamla färskölstraditionen (dricku) sedan någon gång mellan 300 och 700-talet efter Kristus.​

Korianderfrön

Bidrar med mycket av citrustonerna och fräschören i vårt gin. Korianderfrön är en av de äldsta kryddväxterna som odlats och har sitt ursprung i Indien, Kina och Egypten och kom till Europa via Romarna. Den kom till Sverige under 1000-1200-talet.

Rosmarin

Kommer ursprungligen från Medelhavsområdet men växer faktiskt vilt på Fårö norr om Gotland. Rosmarin bidrar med citronnoter och tallkaraktär, även lite mentol och lätt pepprighet. Under antiken var den aromatiska växten känd som det goda minnets ört och grekiska forskare kunde ses bära en krans av rosmarin vid sina examinationer.

Blåstång

Blåstången ger ginet dess kropp och djup och tillför även lite havstoner. Blåstången finns runt hela Sveriges kusters, både på västkusten och i Östersjön upp i Bottenviken. Blåstången kan bli väldigt gammal, upp till 50 år.

Myskmadra

Myskmadra växer vilt på nästan hela Gotland. Under medeltiden användes myskmadra som medicinalväxt, den ansågs också bära bud om våren och den gjorde människor glada och lätta till sinnet när den blandades i den stärkande vårdrycken. Myskmadra innehåller kumarin som ger den stor del av dess karaktär. Kumarin finns i många gräsväxter men även i kanel. Många tycker att doften från myskmadra påminner om nyslaget hö.

Backtimjan

Den på Gotland vildväxande backtimjan har lång historia i såväl mat och dryck som i medicinalskåpet. Förutom att den är delikat i matlagningen har den använts i stärkande kryddte mot tex hosta, halsont, bakrus och sömnlöshet. I Sverige för länge sedan la man backtimjan i det nyfödda barnets vagga för att skydda modern och hindra trollen från att byta bort det.

Blodapelsin

Vi använder skalet från blodapelsin i vårt gin. Blodapelsinen är lite kryddigare och örtigare än en vanlig apelsin och det finns även toner av grapefrukt. Nästan alla blodapelsiner odlas på Sicilien i Italien och är vårt mest exotiska inslag i ginet. Säsongen är kort, den börjar strax innan jul och pågår till januari-februari, så i slutet av januari skalar vi för fullt och fyller frysen. Resten av blodapelsinen torkar vi och använder som garnisch.

Pepparrot

Mycket av det bett som finns i vårt gin kommer från pepparrot. Vi använder pepparrot från Stora Tollby som ligger strax en mil norr om vår fabrik. Pepparrot har i Sverige varit en krydd- och medicinalväxt sedan medeltiden. Roten har en hög halt av C-vitamin och användes förr ofta för att förhindra skörbjugg på långa seglatser.

Nyponkärnor

Nyponen plockar vi själva och sen börjar en lång process för att separera köttet från kärnorna som sedan torkas. Kärnorna smakar som köttet men har en lite nötigare karaktär. Nypon växer vilt på hela Gotland och har historiskt varit viktigt för att tillgodose C-vitaminbehovet under det kalla vinterhalvåret.

Lavendel

Ginet är varsamt kryddat med lavendel för att ge den en härlig blommighet. Mycket av vår lavendel odlar vi själva som vi sedan torkar. Lavendeln härstammar från södra Frankrike, nordvästra samt södra Italien men återfinns nu i de flesta gotländska trädgårdar. Den väldoftande örten har länge inom folkmedicinen använts för att ge avslappning och minska oro.

Få nyheter och drinktips direkt till din inkorg.

Det senaste NÄR DET HÄNDER

Följ oss på Instagram

GGF Logo Vertical

Sorry Friend!

Great to see you, please let us know that you are of leagal drinking age of your country of recidence so we can let you in.

GGF Logo Vertical

Välkommen!

Vad roligt att du vill besöka oss, eftersom vi har produkter med alkohol här så behöver vi veta om du har fyllt 20 år.

GGF Logo Vertical

Sorry Friend!

Great to see you, please let us know that you are of leagal drinking age of your country of recidence so we can let you in.